Ne všichni máme to štěstí, že se nám nedělá v autě, v letadle nebo v autobuse či ve vlaku špatně. Někoho trápí zažívání a trpí na pocit těžkosti, jiní zase mají žaludek jako na vodě. Není to nic veselého a rozhodně to cestování neusnadňuje. S břichem jako balon, s křečí, nebo třeba s tím, ž se vám motá hlava či je vám na zvracení se necestuje lehko. Bohužel s tím ale moc udělat nejde, když už se to děje. Velice důležitá je prevence. Jak se vyrovnat s tím, co všechno vám cestování chystá?
Na dovolenou se všichni těšíme, cestování je ale ta horší část
– pokud nás čekají hodiny v autě nebo v autobuse, o to horší. Může to způsobit jenom vzlet letadla, nebo několik hodin ve špatné poloze v autobuse, případně změna časového pásma o několik hodin.
Jak se tomu všemu vyhnout?
1. Mějte svůj plán, který dodržujte
Pokud si všechno nenaplánujete, nebude trpět jenom vaše zažívání, ale i vaši spolucestovatelé. Rozhodně se vyhněte jídle v letadle, fastfoodu a těžkým jídlům před cestou nebo během ní. Vyhněte se sladkému jídlu, ale také připraveným minutkám. Na cestování jsou nejlepší oříšky, sušené ovoce a zelenina, protože zadržují vodu a jsou lehké na zpracování v našem zažívání. Z ovoce volte citrusy, ananasy nebo jahody a bobule jako jsou maliny nebo borůvky. Velmi dobré jsou také banány a tmavá čokoláda. Dodají vám potřebnou energii a také vás dobře zasytí. Navíc vám z nich nemůže být těžko. Pokud cestujete autem, raději se cestou zastavte u vytipované dobré a kvalitní zdravé restaurace než u obyčejné benziny.
2. Dělejte zastávky
Pokud jedete po vlastní ose, využívejte zastávek. Jednou za čas zastavte, protáhněte tělo, zhluboka se nadechněte a napijte se vody. Projděte se a soustřeďte se na dýchání. Vaše orgány i zažívání to uklidní a hned vám bude lépe.
3. Správně se před odjezdem připravte
Vitaminy, antioxidanty, dostatečné množství vody. Nejenom že si něco vezmete s sebou do auta, autobusu nebo letadla, ale také dostaňte důležité živiny do svého těla před cestou. Jezte čerstvé ovoce, zeleninu a správné potraviny, jako je tmavé pečivu, salát nebo ořechové máslo.